Direktlänk till inlägg 16 november 2017

Lyssna på de som vet!

Av Arga Läraren - 16 november 2017 11:45

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/kriminella-ager-skolan-och-rektorn-ar-radd-18995


"Kriminella äger skolan och rektorn är rädd"

En rädd rektor, tonåringar som "äger skolan" och en kriminalitet som flyttar fram positionerna allt mer. Det är vänligt av Miljöpartiet att vilja skydda journalister mer, men när ska regering och riksdag se de offentliganställdas hotfulla arbetsmiljöer? frågar sig Nuri Kino i en gästkrönika."


Varför har det blivit så här? För så här är det tyvärr mer eller mindre på olika skolor runt om i landet. Är det konstigt att resultaten uteblir? Det j-liga är att det sker på bekostnad av de elever som vill lära sig och som vill ha en utbildning. De stackarna sitter i skolor tillsammans med buset som tillåts härja och har tagit över. Vad har de duktiga för möjligheter när man inte ens kan flytta de som stör och styr. 


Jag har själv utkämpat dessa maktkamper med elever på en skola jag jobbade på och jag kan tala om att det är inte lätt. Jag har blivit både hotad och slagen av elever på grundskolan. Tyvärr är jag inte den enda lärare som blivit utsatt av dessa "unga ligister" som försöker kontrollera skolan. Det är inte kul att vittna mot elever i rättegångar. Där man får möta hela släkten redan i korridoren utanför. Där är de allihop för att stötta sonen, ja för det är oftast sönerna, som är åtalad för hot och kränkningar. Jag hotades  med att man skulle sabotera bilen och jag skulle akta mig för man kunde skada mig med. Nu var eleven en av niorna som hade fyllt 15 och därför kunde straffas. Skolan anmälde och det gick till åtal. Men oftast är det så att eleverna är under 15 och kan därför inte straffas. Det skrivs en incidentrapport som tyvärr hamnar i högen bland alla de de andra som man inte hunnit ta itu med. Vad kan en rektor eller en lärare egentligen göra? Inte mycket föräldrarna kallas in på samtal och ibland blir "straffet" hemundervisning. Det är då man kan undra vem som egentligen straffas, lärarna eller eleverna? Hemundervisning innebär nämligen ofta extra arbete för lärarna som ju redan har så det räcker at göra. De ska planera lektioner och uppgifter till eleven som sitter hemma och någon lärare ska sedan gå hem till eleven för att undervisa i hemmet. 


Politikerna måste vakna och det gäller alla inte bara de som just nu sitter vid makten utan hela högen som sitter i Stockhom och tycker en massa. Rektorer och lärare måste få verktyg som biter för att få ordning i klassrum såväl som i korridorer. Det är hemskt att se dessa 13-14-åringar springa runt och leka kungar. De hotar och skrämmer inte bara kamraterna utan även personalen. Jag har hört kolleger som rakt ut sagt att de är rädda för en elev. Jag har räddat lärare som fått bord och stolar kastade efter sig bara för att de ställer krav och inte lyder eleven. Det kan vara enkla krav som att eleven ska sitta ner och inte störa kamraterna. Den lärare som vågar ta en telefon från en av dessa elever är modig för komplikationerna kan blir hot, skadegörelse och till och med våld. Det är verkligen inte kul att komma ut till parkeringen för att kära hem och hitta sin bil repad längs hela sidan. Att få repad lack är inget ovanligt. Jag känner lärare som går flera kvarter för att slippa parkera på skolans parkering bara för att de är rädda om sina bilar. När man hör sådant kan man verkligen undra vem det är som bestämmer på skolan.


Eleverna vet att ingen på skolan kan göra nåt. Det är deras spelplan. Skolan är en skyddad plats och innanför skolans gränser gäller helt andra regler än ute på stan. På en skolgård kan man slåss, hota kränka och mobba utan att det blir några större konsekvenser. Dels är det för att de flesta eleverna är under 15 år dels är det för att man anser att det liksom hör till att det sker ett eller annat slagsmål på skolans område. Barn är ju barn - eller rättare sagt pojkar är ju pojkar och det är liksom bara en del av deras natur. Det värsta straffet är ett samtal hem och inget värre. Ett samtal hem till en redan trött förälder som fått samtalen om och om igen. En förälder som blir mer och mer less på att skolan inte gör något.


Värst är det för alla de som verkligen vill lära sig och som sköter sig. Jag har sett skräcken i ögonen på dessa elever när buset tar över matsalen. Jag har sett hur de krymper ihop i sina stolar och hoppas att de inte ska bli sedda när den stora killen från nian går förbi. Det är dessa elever vi sviker så grymt när vi inte tar itu med våldet och kränkningarna i skolan. De som inget gjort och som vill ha en dräglig arbetsmiljö. De eleverna sviker vi. Ärligt talat så är de fler än de som busar. 


Vi måste skydda de goda från buset. De har rätt att känna sig trygga i sin skola. De har rätt till ett tyst klassrum. De har rätt till en hel skola. Hur gör vi det? Kanske var de där OBS-klasserna inte så dåliga i alla fall. Kanske ska vi hitta andra former där vi kan flytta på buset. Att stänga skolor är kanske en lösning men den tror jag mindre på. Det innebär att alla inte bara buset flyttas. Att flyttas från skolan till annan ort eller i alla fall till en annan skolform för en tid vore kanske inte helt fel. MEN man ska flytta den som stör inte den som blir störd. Man ska flytta den som slår och mobbar inte den som blir slagen och mobbad. 


Vi är så rädda för att kränka någon att vi hellre inget gör. Den rädslan tror jag är farlig på lång sikt. Den ger makt till den som inte vill följa de gängse reglerna. Det finns en hel del konstiga anledningar till att jag blivit kallad rasist. En elev tyckte det var rasism att jag sa åt honom att inte spotta fröskal på golvet. En annan ungdom tyckte jag var rasist för att jag inte gillade att han sa hora till damen sidan om honom. Är du rasist, eller? Var det svar damen i den tysta delen av tåget fick till svar när hon bad killgänget att dämpa sig inne i den tysta delen. När väl en hade dragit rasistkortet så kom det fler. Damen som bara ville ha lugn och ro på vägen hem från jobbet och därför valt den tysta kupen var visst rasist för att killarna inte fick stampa och hojta där inne. Det syntes tydligt när de gick på att deras mål var att ta över den tysta kupen. Tyvärr gör detta att många dra sig för att säga till. Man orkar inte ta på sig rasistkoftan som egentligen inte passar och som kliar som bara den. Man är inte rasist för att man som svensk säger till en person med invandrarbakgrund att lugna ner sig, plocka upp eller helt enkelt vara tyst. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Arga Läraren - 26 juni 2018 09:10

Vinstutdelningsbegränsning. Om en välfärdsverksamhet under längre tid inte når en väsentlig del av de uppställda kvalitetsmålen och inte vidtar nödvändiga åtgärder ska möjligheten till vinstutdelning, på huvudmannanivå, kunna begränsas eller helt upp...

Av Arga Läraren - 25 juni 2018 12:34

Jag är inte emot vinster i välfärden så länge de är begränsade. Att det som idag flyttar pengar som ska gå till barnen till privata konton eller till och med utomlands är inte OK. Den som skapar en bra skola ska kunna tjäna en slant precis som alla a...

Av Arga Läraren - 25 juni 2018 10:02

Självklart är Durmaz svensk, men vi har ett problem med detta. Jag hörde inte en enda som skriker han är svensk när man till exempel pratade om 15-åringen som sköt Vaktmästaren i Malmö. Han hade invandrarbakgrund och så beskriver man alla som...

Av Arga Läraren - 2 juni 2018 11:26

Om man ser skolan som en tjänst på marknaden är det rationellt att välja den tjänsteleverantör som ger bäst utdelning i form av bäst betyg för minst insatt arbete.   Om man ser skolan som en bildningsinstitution ska alla barn få verkliga kunskape...

Av Arga Läraren - 1 juni 2018 12:24

Jag lovade att skriva ner mina tankar om upphandlingsavtal. Ni kanske redan förstår att det är nåt jag inte gillar. det gör vissa saker billigare men andra dyrare.    Det stora problemet med ett upphandlingsavtal är att man förhandlar om vissa sa...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se